8 dingen die je moet weten over zweet

Het is vandaag voor velen wellicht weer puffen en zweten bij de hoge zomerse temperaturen. De geur van de eerste laag zonnecrème en een zacht gebruinde huid brengen ons volledig in zomerstemming. Maar bij lekker warm weer hoort ook zweten. Het is een kwaaltje waar vele vrouwen zich over schamen. Zweten is niet zomaar een vies geurtje. Het is belangrijk om te weten wat het lichaam ons zegt. Want zweet vertelt meer dan je denkt.

Daarom geven we 8 belangrijke redenen waarom je lichaam zweet:

1. Je bent zwanger of komt in je menopauze 

Alles wat je hormonen in verwarring brengt, geeft je de neiging om wat meer te zweten. Zweten zorgt ervoor dat de inwendige temperatuur niet te hoog oploopt. Ongeveer 85 procent van de vrouwen die in hun menopauze terechtkomen hebben te maken met vapeurs. Dat is een kortstondig maar intens gevoel van warmte en zweet. Ook vrouwen die zwanger zijn hebben er vaak mee te maken. Dat komt omdat die hormonale veranderingen de ’thermostaat’ in je hersenen desoriënteren, wat soms resulteert in een gloeiend warm gevoel. Die warmte start het natuurlijke koelingsproces van je lichaam door te zweten. Ook al sta je voor een ventilator of de airco.

2. Je bent gestresseerd

Er zijn zo van die momenten dat je je echt afvraagt of die geur van jou komt. Op dat moment sta je best even stil bij jezelf en denk dan eens na hoe je je voelt. Want als je gestresseerd of bezorgd bent, dan is de kans groot dat die geur inderdaad vanonder je oksels komt. Stress maakt stoffen vrij in je lichaam die vooral via de oksels naar buiten komen. Door de mix van zweet met verschillende stoffen en bacteriën op je huid komt er een stinkende geur vrij. Hetzelfde geldt wanneer je bang bent.

3. Je bent ongelukkig, of net heel gelukkig!

Het klinkt misschien bizar maar mensen kunnen je emoties ruiken doorheen je zweet. In een experiment kregen 36 vrouwen de opdracht om aan zweetstalen te ruiken van 12 mannen. Die mannen hadden filmfragmenten bekeken die hen heel bang of net heel gelukkig maakten. De geur die mannen afgaven wanneer ze bang waren, gaf de vrouwen ook een beangstigend gezicht. Bij de zweetstalen met ‘gelukkig zweet’ waren de vrouwen eerder geneigd een glimlach te tonen. Zweetgeur is dus niet altijd onaangenaam en kan zelfs vrouwen aantrekken!

4. Een zonnesteek loert om de hoek!

Tijdens een wandeling onder de heerlijke zon is het normaal dat je zweet. Wanneer je opmerkt dat je nauwelijks tot niet zweet, moet je opletten en zo snel mogelijk afkoeling zoeken! Je lichaam reageert niet en het automatische koelingsproces wordt niet gestart. De kans is groot dat je dan een hevige zonnesteek oploopt en duizelig wordt. In de schaduw zitten helpt zeker en een fris drankje ook. Let wel op, het drankje moet zonder cafeïne of alcohol zijn.

5. Je suikerspiegel ligt te laag

Een normale suikerspiegel zou ergens tussen 70 en 100 miligram per deciliter zijn. Maar door suikerziekte of extreme fysieke inspanningen kan het suikergehalte dalen. Een herkenbaar effect hiervan is extreem zweten en een koude nek hebben aan de haarlijn. (Let tegelijk ook op duizeligheid, snelle hartslag, wazig zicht…) Een klein tekort aan suikers kan je normaal verhelpen door iets te eten of te drinken. Worden de effecten steeds erger zoals nog meer zweten (extreem veel), dan moet je heel dringend naar de arts!

6. Je eet verkeerde voeding

Sommige mensen lijden aan het zeldzaam visgeursyndroom (trimethylaminuria). Dit wil zeggen dat je lichaam een genetische afwijking heeft en trimethylamine niet kan afbreken tijdens het verteren van voedsel. Het zit in onder andere eieren, groenten en vis. Om dat te compenseren, komt er dus veel meer trimethylamine vrij door te zweten, plassen en ademen. Vaak komt er dan een geur vrij die reukt naar rotte eieren of rotte vis. Dat probleem is simpel op te lossen door een aangepast dieet op te stellen bij een diëtist.

7. Hyperhidrosis = overmatig zweten

Handpalmen, oksels, knieën, voorhoofd, rug: sommige vrouwen zweten veel. Hyperhidrosis of overmatig zweten, is een veel voorkomende aandoening die veel ellende met zich meebrengt. Naar schatting 2-3% van de mensen lijdt aan overmatig transpireren van de oksels of van de handpalmen en de voetzolen. Vaak openbaren deze problemen zich rond de puberteit. Mensen met hyperhidrose zweten zelfs extreem wanneer de temperatuur koel is of wanneer ze in rust zijn. Waarom dit gebeurt, is nog niet exact geweten. Bij overmatig transpireren, kan in de meerderheid van de gevallen geen oorzaak worden gevonden. Artsen weten alleen dat je hersenen permanent het signaal geven om te zweten. Bij 30-50% van de patiënten komt het in de familie voor. Men vermoedt daarom een erfelijke aanleg.  Om dit te behandelen zouden er verschillende methodes zijn zoals een operatie of zelfs botox.

8. Lymfeklierkanker

Hyperhidrosis kan ook een neveneffect zijn van verschillende medische toestanden zoals Parkinson. Jammer genoeg kan het ook een teken zijn van lymfeklierkanker. Waarom de kanker hevige zweetuitbarstingen kan veroorzaken, is niet geweten. Het zou kunnen dat het lichaam reageert op de kanker en daardoor zweet. Anderzijds kan het zijn omdat je hoge koorts hebt en daarom zweet omdat je moet afkoelen. Het zou ook nog kunnen liggen aan bepaalde stoffen die de kankercellen aanmaken die het lichaam een signaal geven om te zweten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier