Kleine woning? Met enkele slimme ingrepen lijkt de ruimte groter én Instaproof

Klein wonen heeft zo z’n voordelen: je huisje voelt knus aan en je moet in de winter minder verwarmen, dat betekent dus minder kosten. Wanneer je leefruimte aan de smallere kant is, moet je wel anders nadenken over de inrichting, zoniet staat je woning binnen de kortste keren helemaal vol. Bedachtzaam je klein stulpje inrichten is de boodschap. 

Gebruik lichte kleuren

Donkere kleuren doen een ruimte kleiner lijken. Lichte kleuren zijn dus essentieel als je een beperkt woonoppervlak hebt. Wit of crème zijn hiervoor ideaal, en dat moet niet saai zijn. Je kan je ruimte dan opfleuren met accenten zoals een kleurrijk salontafeltje of fleurige kussens op de zetel. Maar opgelet: te veel kleuren kunnen snel te druk lijken, kies je accenten dus met mate.

Speel met spiegels

Wil je dat de ruimte er breder uitziet? Zet dan een grote spiegel voor een brede wand. Indien je wilt dat de kamer langer lijkt, plaats dan de spiegel tegen een smalle wand. Door de lichtinval lijkt de ruimte dan breder of langer. Voor sommigen is het misschien ook een plus dat je dan meer tijd hebt om jezelf te bewonderen in de spiegel. Nog wat mascara opdoen of lipgloss?

Ga voor rond

Te rechthoekige meubels zorgen ervoor dat je ruimte er hoekig en kleiner uitziet.

Je hoeft niet alleen ronde meubels te gebruiken, je kan de twee stijlen met elkaar afwisselen. Heb je een rechthoekige bijzettafel? Zet er dan een ronde vaas op of leg er een rond tapijtje onder. Omdat je rechthoekige met ronde meubels afwisselt, creëer je balans in je interieur.

Zwevende elementen

Om te vermijden dat je de vloer helemaal vol moet zet, kan je gebruik maken van zwevende elementen. Haal je handigste Harry boven en bevestig een paar planken aan de muur zodat je daar wat prullaria op kwijt kan. Een tv meubel dat van de grond staat, is ook een leuk idee. Omdat alles hoger staat, kan je nergens tegenaan lopen. Het ziet er trouwens ook stijlvol uit.

Houd regelmatig de grote kuis

Regelmatig je huis eens goed opruimen, is sowieso nodig, en zeker wanneer je in een kleine ruimte woont. Geef alles een vaste plaats in je huis zodat je nergens naar hoeft te zoeken. Merk je toch dat na een tijdje alles door elkaar staat? Ruim dan om de zoveel tijd eens goed op. Happy cleaning!

Beperk je accessoires

Een accessoire hier en een dingetje daar, het maakt je huis net dat tikkeltje persoonlijker. Probeer dat wel enigszins te beperken wanneer je niet zoveel plaats hebt. Marie Kondo is de koningin van opruimen en minimalisme. Haar methode? Bij elk item dat je hebt moet je aan jezelf vragen: maakt het me wel gelukkig? Als het antwoord nee is, weg ermee. Houd dus alleen de spullen die je écht belangrijk vindt. Geef de rest aan enkele vrienden of draag ze naar de kringloopwinkel voor een nieuw leven. De rommel van één persoon kan de schat van iemand anders zijn.

Multifunctionaliteit boven alles

Je hebt minder ruimte dan iemand anders om al je spullen in op te bergen, multifunctionele meubels zijn dus een lifesaver. Misschien heb je een leuke kist gevonden die perfect in je interieur past; hij staat er prachtig, en je kan er ook veel in kwijt. Misschien heb je ook wel een leuke sofa waar je dingen in kan opbergen of die je kan omvormen tot een bed wanneer iemand blijft slapen. Multifunctionele meubelen zullen je redden als je klein woont.

Zijn er nog tips waar je aandenkt? Laat het ons gerust weten!

Tekst: Justine Cottenie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier