Wie heb je écht nodig: de interieurarchitect of stijlconsulent?

4 MAART 2014 | Je wilt je interieur onder handen nemen, maar je weet niet wie je daarvoor nu moet aannemen. Heb je een interieurarchitect nodig of kan een stylist hulp bieden? Wij geven een overzicht van alle mogelijke interieurspecialisten die jou kunnen helpen om jouw woning nieuw leven in te blazen.

WONEN

Interieurarchitect
Een interieurarchitect, of binnenhuisarchitect, is een professionele architect die het interieur van jouw woning volledig ontwerpt. Op basis van een vooraf gesteld budget kan de architect een plan opstellen om de ruimtes in jouw woning in te kleden. Dat gaat van kleurgebruik tot materialen en welke meubels je in jouw woning wilt hebben. Het belangrijkste punt hierbij is dat een architect een erkend beroep is. Je kan de titel alleen maar verkrijgen na bepaalde opleidingen afgerond te hebben. Architecten werken ook samen met de aannemer of met de andere architect die verantwoordelijk is voor het exterieur van de woning.

Interieurstylist
Je hoeft geen specifieke opleiding te volgen om jezelf een interieurstyliste te noemen, al zijn er uiteraard wel gespecialiseerde cursussen die iemand de nodige skills geven om het beroep goed uit te voeren. Een styliste zal zich enkel bezighouden met het decoreren van de woning en geeft advies wat betreft kleuren- en materiaalgebruik. Een architect daarentegen is ook verantwoordelijk voor de ruimtelijke ordening van de woning.

Interieurvormgever of interieurontwerper
Dit zijn eigenlijk twee andere, niet officiële namen, voor interieurarchitect. In de praktijk komen de taken op hetzelfde neer en betekent het dat ze werkzaam zijn in de woningsector.
Wie je inschakelt, hangt af van jouw behoeften als opdrachtgever. Als er bouwkundig- of maatwerk aan te pas komt  (zoals het verplaatsen van wanden, leidingen, nieuwe deuren en kozijnen) is het beter om een interieurarchitect in te huren.
Wanneer je geen structurele ruimtelijke aanpassingen hoeft te doen, maar je alleen advies wilt over stijl en kleuren, ben je beter af met een interieurstylist. Die helpt je om de juiste producten bij elkaar te zoeken en om zonder technische aanpassingen de sfeer in je woning te transformeren.

Renske De Maesschalck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier