Zo maak je je huis gezellig én duurzaam

Ben je toe aan een nieuw interieur? Denk dan ook eens aan onze planeet. Met een circulair interieur kan ook jij je steentje bijdragen. Door aandacht te besteden aan minimaal grondstoffenverbruik, reparatie en hergebruik creëer je een gezellig interieur waar niet alleen jijzelf maar ook Moeder Natuur blij van wordt. De Europese Unie wil trouwens tegen 2050 evolueren naar een volledig circulaire economie waarin grondstoffen telkens opnieuw worden gebruikt.

Less is more

Zorg dat je voor je interieur zo weinig mogelijk grondstoffen gebruikt en afval produceert. Vrij vertaald: koop minder interieurspullen en ga voor een betere kwaliteit. Denk goed na voor je je iets aanschaft. Heb je dit echt nodig of kan je een bestaand meubel een opfrisbeurt geven (bv. een zetel herstofferen)? Ga je het mooi blijven vinden en zal het niet te snel stukgaan? Geef de voorkeur aan meubels die geproduceerd zijn met lokale grondstoffen.

Door te ‘consubeteren’ in plaats van te consumeren, kunnen we samen een grote impact hebben op het milieu. Bovendien geeft het rust als je huis niet overvol staat en je enkel interieuritems koopt waar je écht blij van wordt. En last but not least: ’t is goed voor je portemonnee.

Modulair interieur

Een manier om minder nieuwe interieurspullen te kopen, is kiezen voor een modulair interieur. Denk aan een eettafel waar je zelf de poten en het blad kan combineren, of een sofa waar je delen aan kan toevoegen wanneer je gezin uitbreidt of je gaat verhuizen ( zie kaderstuk ). Zo groeien je meubels met je mee.

Viva vintage

De traditionele meubelsector is gefocust op meubels die maar één keer gebruikt worden ( make-use-waste -principe). In de circulaire economie krijgen spullen meerdere levens. Denk voortaan twee keer na voor je met oude spullen naar het containerpark gaat. Het is niet omdat jij vindt dat een tafel niet meer past in je interieur, dat iemand anders ze niet meer kan gebruiken. Bied ze aan in de kringloopwinkel of op de tweedehandsmarkt.

“Het geeft rust als je huis niet overvol staat en je enkel interieuritems koopt waar je écht blij van wordt”

Daar kan je ook terecht als je zelf je interieur wil opfrissen op een duurzame manier, je ontdekt er heel wat pareltjes. Een likje verf en je hebt een uniek stuk in je interieur. Wedden dat je overladen wordt met complimentjes?

In de kringloopwinkel of op de tweedehandsmarkt vind je vaak pareltjes om je interieur duurzaam op te frissen.© Onbetaalbaar
In de kringloopwinkel of op de tweedehandsmarkt vind je vaak pareltjes om je interieur duurzaam op te frissen.© Onbetaalbaar

Recycling & upcycling

Afgedankte meubelstukken kunnen vaak nog volledig of gedeeltelijk verwerkt worden tot nieuwe meubels. Zo kan je een oude stoel herstellen of een kast demonteren om bepaalde onderdelen te gebruiken om een nieuw meubelstuk van te maken. Op die manier gaat zo weinig mogelijk materiaal verloren en blijft de kringloop gesloten. Als je iets nieuws aankoopt, let er dan altijd op of het gedemonteerd kan worden.

Interieur huren

Ook in de kantoorwereld maakt de circulaire interieurtrend opmars. Veel bedrijven leasen kantoormeubilair om werkplekken gezellig in te richten. Dat betekent dat de bureaus, stoelen… na gebruik teruggaan naar de producent, die alles opknapt en inzet op een andere plaats in plaats van het weg te gooien. Ook voor een privéwoning is interieuritems huren een optie, zeker als je houdt van afwisseling in huis. Het is een betaalbare manier om telkens iets nieuws te proberen én je laat een meubelstuk maximaal renderen. Win-win!

Denk out of the box

Deco-items hoef je niet altijd nieuw te kopen. Google en Pinterest staan vol ideeën voor een circulair interieur. Zo kan je flessen uitwassen en gebruiken als vaas, of oude kratten nemen om een out of the box salontafel mee te maken. Ga eens rondsnuisteren op de zolder van je grootouders: daar liggen ongetwijfeld stofjes waarmee je kussens kan overtrekken en heel wat pièces uniques om je woning gezellig in te richten. (Josefien De Bock)


8 x duurzaam Belgisch meubilair

Zin gekregen om je woning in een duurzaam jasje te steken? Deze circulaire meubelmerken en -makers helpen je om een tijdloos en persoonlijk interieur te creëren met kwaliteitsvolle items.

 © Top and Legg
© Top and Legg

1. Topp and Legg

West-Vlaams meubelbedrijf waarbij je met een online configurator een tafel naar eigen smaak maakt. Je hebt een stevige basis waarmee je voort kan bouwen (bv. groter tafelblad of ander onderstel). Resultaat: een meubel van ecologische materialen dat levenslang meegaat.

toppandlegg.com

2. Sofar

Modulaire designsofa gemaakt volgens de principes van de circulaire economie, waarmee je zelf de opstelling kan bepalen en aanpassen.

sofar.club

 © Atelier Recycle
© Atelier Recycle

3. Atelier Recycle

Conscious interiordesign waar hergebruik, herstelling en opwaardering centraal staan, zonder in te boeten op esthetiek.

atelierrecycle.be

4. Couleur Couleur

Meubelstoffeerder met een missie: schwung brengen in de stoffige stoffeerwereld.

couleurcouleur.com

5. Allossa

Creatieve hotspot in Izegem waar circulariteit centraal staat. Ze maken zelf duurzame producten, waaronder interieurspullen, en ze verkopen duurzame producten van lokale ontwerpers. Je kan er ook terecht voor workshops en events rond een circulaire levensstijl, of voor een lekkere kop koffie.

allossa.be

 © Wunderkammer
© Wunderkammer

6. Wunderkammer

Klein Gents paradijs vol tweedehands- en vintage meubels en deco-items.

@wunderkammer_gent

7. La Gadoue

Eloïse Maes en Audrey Werthle verwerken oude herenhemden tot prachtige gordijnen met een subtiele geometrische compositie. Een eyecatcher voor je interieur.

lagadoueatelier.com

 © Triptiek
© Triptiek

8. Triptiek

Circulaire meubels gemaakt van afgedankt leder van sofa’s. Het merk is een resultaat van het Gentse makerscollectief Onbetaalbaar, dat interieurobjecten en ruimtelijke projecten ontwerpt op basis van hergebruik, circulaire materialen en duurzame grondstoffen.

onbetaalbaar.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier