Aimé Anthuenis haalt uit: “De nationale ploeg is overroepen”

Het EK zit er op. De Rode Duivels liggen al een week op het strand, terwijl hun trainer nog altijd onder vuur ligt. De vraag van één miljoen: hoe lang blijft Marc Wilmots nog bondscoach? Onze huisanalist Aimé Anthuenis, zelf drie jaar aan het hoofd van de nationale ploeg, heeft een duidelijk antwoord.

Het EK eindigde in mineur voor de Rode Duivels. Na de eerder moeizame groepsfase was er de klinkende overwinning tegen Hongarije. De euforie in ons land steeg met de minuut. Maar Wales maakte een eind aan de zwart-geel-rode droom. De ploeg van Marc Wilmots strandde vorige vrijdag in de kwartfinale en sindsdien is het geen dag stil geweest rond de bondscoach. Das Kampfschwein heeft nog een contract tot 2018 en als de voetbalbond hem eerder ontslaat, moeten ze een miljoen euro betalen. Een dure knoop om door te hakken…

“Het is tijd voor wilmots om te gaan.”

Aimé Anthuenis volgde voor onze krant het EK. Volgens onze huisanalist staat de nationale ploeg voor een scharniermoment. “Het wordt moeilijk voor Wilmots om nog verder te doen. Hij is beschadigd door de media en hij had mollen in zijn selectie. Na vier jaar is het ook wel tijd voor een nieuwe wind. Maar pas op: Wilmots weet zelf ook wel dat het moment gekomen is om te gaan.” Anthuenis geeft zijn ex-collega wel gelijk dat hij niet zelf opstapt. “Die ontslagvergoeding is niet min, maar als Wilmots vorig jaar naar Schalke 04 was getrokken, had hij zelf ook een miljoen moeten ophoesten. Een contract is een contract.”

Namen van eventuele vervangers duiken al een tijdje op in de media. Preud’homme, Vanhaezebrouck, Van Gaal, Pellegrini,… Wat denkt Aimé van deze namen? “Ik denk niet dat het een Belg wordt. (zwijgt even) Maar vergis je niet: wie de opvolger ook zal zijn, even goed doen als Wilmots wordt moeilijk. Ik hoor en lees vaak dat we over zoveel talent beschikken. Ik vind dat België slechts over drie spelers van wereldklasse beschikt: Courtois, De Bruyne en Hazard. Analisten die zeggen dat we een superteam hebben, overdrijven. De nationale ploeg is overroepen. Wilmots bracht zijn team naar de top van Fifa-ranking, maar die eerste plaats heeft te hoge verwachtingen gecreëerd.”

Tips voor zijn opvolger

“Zelfs met Van Gaal, Mourinho én Preud’homme op de bank had België niet kunnen winnen van Wales. Met de verdediging die toen gespeeld heeft (Meunier, Alderweireld, Denayer en Jordan Lukaku, red.) kan geen enkele trainer een halve prijs pakken. Na een match is het makkelijk praten. De ene analist vindt dat we 90 minuten op de helft van de tegenstander moeten voetballen, een andere wil dat we altijd op de counter spelen… Sommigen van hen zijn nooit trainer geweest. Zo simpel is het allemaal niet. Maar soit, velen hadden hem al afgeschoten nog voor hij aan zijn opdracht begon.”

Tot slot vroegen we onze analist of hij tips heeft voor de nieuwe bondscoach. “Zijn opvolger zal lessen moeten trekken uit de vier jaar Wilmots. Concreet: oefenen op standaardsituaties en zorgen dat de ploeg verschillende tactische varianten kan spelen.”

Aimé Anthuenis: “Portugal is geen grote kampioen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier