Aimé Anthuenis: “Lukaku speelde tegen Estland een van zijn beste wedstrijden voor de nationale ploeg”

Gisterenavond rolden de Rode Duivels vakkundig Estland op. Het werd maar liefst 8-1 in het Koning Boudewijnstadion. Dat alles is ook onze huisanalist Aimé Anthuenis niet ontgaan.

Het was gisterenavond na het laatste fluitsignaal in de wedstrijd België-Estland op twee gedachten hinken. Kwam de 8-1 monsterscore er omdat de Rode Duivels zo sterk waren of de tegenstander zo zwak acteerde? “De critici die zeggen dat het ‘maar’ tegen Estland was hebben voor een groot stuk gelijk”, vindt huisanalist van De Zondag Aimé Anthuenis. “Die ploeg haalde het niveau van pakweg San Marino of Andorra. Maar er moet ook gezegd worden dat de Rode Duivels hun technische capaciteiten laten zien hebben. Ze hebben gans de wedstrijd het tempo hoog gehouden. Er waren slechts weinig dode momenten. Het is uitzonderlijk dat dat gebeurt. Meestal neemt een ploeg die een riante voorsprong heeft uitgebouwd wat gas terug. Er zaten bovendien ook enkele prachtige doelpunten bij. Mijn voorkeur gaat uit naar de 4-1 van Carrasco, een actie die al startte van bij Courtois en over een zestal stations uiteindelijk bij de speler van Atlético Madrid terecht kwam.”

“Simons verstandige keuze”

De voormalige bondscoach zag een viertal uitblinkers. “Mertens, Hazard, De Bruyne en Lukaku”, preciseert Anthuenis. “Lukaku speelde een van zijn beste matchen ooit voor de nationale ploeg. Vroeger had hij soms problemen met balvastheid en kaatsen, maar dat was tegen Estland net een van zijn sterkste punten. Hij hield de ganse Estse verdediging aan de praat. De late selectie van Timmy Simons was voor mij ook een verrassing, maar ik begrijp Martínez wel. Het is altijd verstandig om ervaring achter de hand te hebben indien nodig. Bovendien speelt Simons nog altijd op een hoog niveau bij Club Brugge.”

De eerstvolgende opdracht voor de Rode Duivels is pas eind maart. Dat hoeft volgens Aimé Anthuenis geen nadeel te betekenen. “Dat is een mes dat aan twee kanten snijdt. Nu waren er een pak geblesseerden niet bij, maar volgende keer zullen er waarschijnlijk weer een paar anderen afwezig zijn”, aldus de Oost-Vlaming. “De wedstrijd in maart wordt echter wel zeer belangrijk, aangezien Griekenland dan in Brussel de tegenstander is, mijn inziens onze grootste concurrent voor groepswinst. Al heb ik er wel een goed oog op. Thuis moeten we om het even welke ploeg aan kunnen.”

“Moeilijkste moet nog komen”

Over bondscoach Roberto Martínez die met de Rode Duivels in wedstrijden met inzet voorlopig foutloos blijft wil Anthuenis nog geen oordeel vellen. “Ik herinner me dat Wilmots in de kwalificatiecampagne voor het WK in Brazilië ook een 26/30 geboekt heeft. We mogen niet vergeten dat we nog maar in de voorrondes zitten en bovendien komen de moeilijkste opdrachten – op verplaatsing in Griekenland en Bosnië-Herzegovina – er nog aan. De verdediging is ook nog niet op de proef gesteld. Als je tegen pakweg Duitsland moet spelen krijg je een andere situatie. Martínez heeft tot nu toe een mooi parcours afgelegd, maar het is nog te vroeg om hem helemaal te beoordelen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier