“De eerste zes zijn gekend”, aldus analist Wim De Coninck. “Eigenlijk kunnen we nu al aan play-off 1 beginnen.” (foto Belga)

Analisten Thomas Chatelle en Wim De Coninck over de ‘zes titelkandidaten’: “AA Gent lijkt mij het bestgewapend”

BRUGGE – Met de inhaalwedstrijden van woensdag en donderdag is het eerste kwart van de reguliere competitie helemaal afgewerkt. “De eerste zes zijn gekend,” aldus Wim De Coninck, “eigenlijk kunnen we nu al aan de Champions Play-offs beginnen.” Vandaag sluiten vier van de zes topclubs speeldag 9 af. ” AA Gent lijkt mij het best gewapend”, aldus Thomas Chatelle. “Maar we zijn pas 1 oktober hé.”

De hiërarchie na 8 speeldagen is duidelijk: AA Gent staat op kop met twee punten meer dan Union, drie meer dan Club Brugge en Anderlecht en vijf meer dan Gent en Antwerp. “De eerste zes zijn gekend, die zullen niet meer veranderen”, voorspelt Wim De Coninck. “Eigenlijk kunnen we nu al aan play-off 1 beginnen.” (lacht) Thomas Chatelle is het daarmee eens. “Ja, het wordt zeer moeilijk om één van die ploegen uit play-off 1 te houden, omdat ze in de breedte over de meeste kwaliteit beschikken.” Gisteren werkten Antwerp en Anderlecht hun wedstrijd van speeldag 9 al af. Vandaag komen met AA Gent, Union, Club Brugge en Genk misschien wel de grootste uitdagers van de titelhouder in actie.

De Coninck: “Antwerp gaf mij tot nu toe niet het gevoel dat het zijn titel gaat verlengen. Vorig seizoen werd er méér dan het maximum uitgehaald en ik denk dat dit seizoen de Champions League punten zal kosten. Defensief is het een sterk blok, met een spits die tot voor zijn eigen zestien komt meeverdedigen, maar het is afwachten tot het voorin vloeiender loopt dan de voorbije weken.”

Chatelle: “Ze creëren moeilijk kansen en als Janssen de ballen niet binnen trapt, zie ik geen andere goalgetter. Voor mij is het een vraagteken waarom ze geen tweede negen gehaald hebben. Er is Ilenikhena, maar die is onlangs pas zeventien geworden en dat is jong om nu al druk op hem te leggen.”

De Coninck: “En Anderlecht moet op papier meer kwaliteit kunnen brengen dan vorig seizoen, maar het zijn wel bijna allemaal jongens die elders afgedaan hadden en van wie ze hopen dat ze zich willen bewijzen.”

Chatelle: “Op dit moment vind ik hen nog te licht voor play-off 1. Ze zijn nog niet consistent genoeg, het is een beetje up en down en ze creëren nog moeilijk kansen. Het is nog afwachten of met al die nieuwe spelers de mayonaise zal pakken. Ze beschikken over voldoende individuele kwaliteit om de top 6 te ambiëren, maar collectief zijn ze nog niet zover als teams als Gent en Genk. Het voornaamste probleem is al die spelers volgens een bepaalde lijn samen te laten spelen en die lijn zie ik niet bij Riemer.”

De Coninck: “Union is voor mij de grootste verrassing, nu al voor het derde jaar op rij.”

Chatelle: “Dus is het geen verrassing meer, hé.” (lacht)

De Coninck: “Ik had toch niet verwacht dat ze daar nu weer toe in staat zouden zijn na wat er daar allemaal vertrokken is. Opvallend is dat ze spelers halen die bij andere Belgische clubs vaak op de bank zaten, zoals Vanhoutte en Castro-Montes, en dat die bij hen meteen heel belangrijk zijn. Er moet daar een sfeer hangen die iedereen naar zijn beste niveau drijft.”

Chatelle: “Telkens vinden ze de juiste profielen, vaak zelfs nog betere profielen, zoals Amoura. Het is inderdaad indrukwekkend wat ze doen. Er is daar zoveel kwaliteit, op het veld én op de bank, dat ze weer zullen meedoen voor de titel.”

De Coninck: “Gent staat eerste en won tegen Club de voor hen belangrijkste wedstrijd, maar speelde ook nog niet geweldig. Ze zijn nog altijd afhankelijk van Kums en momenteel scoren hun spitsen niet meer met de ogen dicht. Orban heeft het er duidelijk moeilijk mee dat niet elke bal meer in de winkelhaak vliegt en dat hij toch een gewone sterveling blijkt te zijn.” (lacht)

Chatelle: “Maar als je hun kern en de kwaliteit van de spelers bekijkt, kun je alleen maar concluderen dat Gent titelkandidaat is. Ze hebben een ploeg met veel automatismen, een keeper die punten kan pakken, een prachtige verdediging en niet één of twee maar drie topaanvallers, misschien zelfs wel de beste van de competitie, met Cuypers, Orban en Tissoudali. Ik zie heel veel ingrediënten en heel weinig zwakheden. Alleen missen ze op het middenveld een beetje power en is de vraag hoe ze het uitvallen van Kums of De Sart zouden opvangen. Om in de top drie te eindigen, zullen ze zich in elk geval geen zo’n zware dip als vorig seizoen meer kunnen permitteren.”

De Coninck: “Club Brugge is meer sweat dan glory. Ze blijven daar afhankelijk van Vanaken. Hopelijk voor hen is Nusa snel terug, en misschien ook Buchanan. Je hebt het gevoel dat Deila Thiago zo lang mogelijk de kans wil geven, maar dat hij uiteindelijk toch bij Jutgla zal uitkomen. Ik vind wel dat er met een vergrootglas naar hun verdediging wordt gekeken. Mechele moet nogal wat slikken en als Spileers in de zestien meter een keer een man een halve meter lost, lees je in de gazet dat hij te weinig is. Terwijl dat een jongen met heel veel kwaliteiten is. Er wordt erg overdreven.”

“De eerste zes zijn gekend, die zullen niet meer veranderen” – Wim De Coninck

Chatelle: “Mechele-Spileers is een goed duo, maar er zit te weinig balans in de ploeg. Spelen de backs te hoog? Blijft de zes niet genoeg voor de verdediging? Zouden ze meer op hun gemak zijn met drie achterin? Ze waren sterk begonnen, maar nu pakken ze te gemakkelijk goals. Ook offensief is er niet altijd het juiste evenwicht. Het is nog een beetje zoeken allemaal.”

De Coninck: “Het probleem van Genk is: Onuachu en Trésor zijn niet vervangen. Fadera is nog een beetje een ongeleid projectiel, Zeqiri moet zich nog aanpassen en de invalbeurt van Arokodare donderdag in Brugge was te weinig. Het pleit voor Vrancken dat hij aanvallend blijft voetballen en dan zie je toch weer hoe groot het potentieel van El Khannouss is.”

Chatelle: “Er is in deze ploeg nog altijd veel kwaliteit, overal op het veld, maar als je kampioen wil worden heb je een spits nodig die er een stuk of twintig maakt.”

De Coninck: “De eerste zes zijn voor mij evenwaardige titelkandidaten. Het liefst kijk ik naar Genk en Union omdat zij het spektakel willen verzorgen. Terwijl het bij de anderen meer is van: we zullen het tactisch oplossen, zorgen dat we er geen tegen krijgen en er ééntje proberen te maken.”

Chatelle: “AA Gent lijkt mij het best gewapend. Op dit moment zijn zij voor mij de grootste titelkandidaat. Maar we zijn pas 1 oktober hé.”

De Coninck: “Dat ze hun beste niveau nog niet haalden en toch aan de leiding staan, is een bijkomend punt. Maar tegen STVV en tegen de tien man van Eupen speelden ze wel zeer moeizame wedstrijden. Ik heb het gevoel dat na de halvering van de punten ze alle zes ongeveer gelijk zullen staan en dat het een ongelofelijk spannende play-off 1 wordt.”

Chatelle: “Dat kan. Maar voor hetzelfde geld blijkt dat Anderlecht niet kan volgen. Ik vind het heel moeilijk om in te schatten hoever deze ploeg onder Riemer zal komen, omdat ik filosofie mis in hun spel.” (door Christian Vandenabeele)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier