Club-Antwerp, de topper die al lang geen titelduel meer is. Johan Boskamp: “De Ketelaere én Rits moeten mee naar het EK!”

Nummer één tegen nummer twee, maar een kloof van 19 punten. Beide ploegen tegenover elkaar afwegen, heeft nog maar weinig zin, vindt ook Jan Boskamp. “Schei uit, man, straks staat Club al 22 punten voor.” Dan is het interessanter om de Nederlandse analist, op zijn 72ste nog steeds even breed gebekt, een aantal namen en stellingen voor de voeten te gooien. Bossie grabbelde gretig. “Lamkel Zé is niet goed bij zijn appel en De Laet is inderdaad geen Rode Duivel.”

Antwerp heeft een keepersprobleem: noch Jean Butez, noch Alireza Beiranvand, noch Ortwin De Wolf zijn grote zekerheden.

Jan Boskamp: “Ik zeg altijd: er is er maar één in je elftal die een match kan winnen en dat is de keeper. Eentje als Mignolet dan. Simon geeft zóveel rust aan de ploeg… Terwijl je voelt dat Antwerp niet echt achter zijn keepers staat. Bleek al met de wissel Beiranvand-Butez. En dat komt altijd als een boemerang terug. Misschien best dat Butez weer fit is, want die jongen van Iran is geen wereldkeeper, zoals Marcie (Wilmots, red.) hem aankondigde. En vond ik vroeger De Wolf een enorm talent, dan is hij in mijn ogen blijven stil staan. En er is nog iets: Club speelt meer vooruit, maar bij balverlies denkt de hele ploeg meteen verdedigend mee. Terwijl Frank Vercauteren met Antwerp veel meer vanuit organisatie speelt, wat voor meer druk op verdediging en keeper zorgt.”

Mechele is wél en Ritchie De Laet en Jordan Lukaku zijn géén Rode Duivel.

Mechele moet Leko die hem terughaalde naar Club zeer dankbaar zijn, maar hij heeft zich toch ontpopt tot een heel goeie verdediger. Hij zou bij de nationale ploeg kunnen doorgroeien. Zowat tien jaar geleden, toen ie naar Man U trok, vond men De Laet ook al een mogelijke Rode Duivel. Hij krijgt nu wel terecht veel waardering, hij steekt er met kop en schouders bovenuit bij Antwerp, maar Ritchie is voor mij nog steeds geen Rode Duivel. Simpel: die oude garde, Vertonghen, Alderweireld, Vermaelen… is nog steeds veel beter. En Ritchie is ook al 32. Als moet worden gezocht naar een linksbenige verdediger vind ik trouwens Joris Kayembe van Charleroi, dat ook met drie man achterin speelt, beter. Jordan Lukaku is voor die positie dan weer gewoon niet goed genoeg. Hij speelde bij Lazio ook nauwelijks, dat zegt veel.

Lamkel Zé is voor Antwerp onmisbaar.

Lamkel Zé is vooral niet goed bij zijn appel. Zo zot als een voordeur, hij moet een verschrikking zijn voor Vercauteren. Maar hij maakt het wel elke keer waar, hij kan verschrikkelijk goed voetballen. Knap dat Frank dat op één of andere manier kan managen, ík zou helemaal gek zijn geworden.

Antwerp is ook nog steeds te zeer afhankelijk van Refaelov en Mbokani.

De eerste helft van het seizoen was Rafa héél goed en belangrijk, maar het zegt veel dat zijn contractverlenging nog steeds niet in orde is. Op je 34ste word je niet meer beter. Haroun, ook ontzettend belangrijk omwille van zijn loopvermogen, maar tegelijk een dienende speler die nooit het verschil kan maken. Hij is trouwens ook al 35. Net als Mbokani. De belangrijkste spelers die allemaal tussen 32 en 35 zijn en daardoor weleens geblesseerd zijn, dat is voor mij hét probleem van Antwerp. Ook omdat ze niet meteen vervangers hebben. Avenatti kan best een lieve jongen zijn, maar dat ben ik ook en ik kan ook geen goals maken. ( lacht )

Vercauteren is een coach voor wie het resultaat belangrijker is dan mooi voetbal.

Ze staan tweede, zijn resultaten zijn fantastisch. Maar iedereen wil ook leuk voetbal zien en dat is een ander verhaal. Maar ik versta Franky wel: het gaat altijd om winnen.

Clinton Mata is de beste verdediger van België en kan zo naar de Premier League.

Neen! Hij heeft zich bij Club goed doorontwikkeld en is offensief héél goed, maar hij geeft daardoor ook veel te veel ruimte weg.

Mats Rits is als mogelijke vervanger van Witsel in de nationale ploeg te verkiezen boven Sambi Lokonga.

Juist. Ik vond Mats Rits bij Beerschot al een supertalent. Bij Ajax was het veel minder, bij Mechelen kreeg hij weer een opflakkering. Bij Club doet hij het nu in een meer dienende rol uitstekend, maar het is toch niet de Rits zoals ik hem bij Beerschot en de U-16 heb gekend. Want in mijn ogen zou hij op dat middenveld al veel meer de baas moeten zijn. Als vervanger voor Witsel neem ik Ritsie en niet Lokonga mee naar het EK.

Noa Lang is de beste speler in België.

Goeie opleiding gehad, hé. Bij mijn kluppie Feyenoord! Lang was altijd al een verschrikkelijk goed voetballertje, maar hij moest het bij Ajax altijd breed houden. Toen Club Bas Dost aantrok dacht ik dan ook: Lang zal alleen maar voorzetten vanop de flanken moeten geven. Maar hij eiste meteen een meer vrije rol op, kreeg die ook en je zag zijn vertrouwen groeien. En nu scoort hij en laat hij anderen scoren… Hij heeft zich verschrikkelijk goed ontwikkeld.

Bas Dost is de beste spits van België.

Wie anders? In de 16 meter heeft hij zijn gelijke niet, dat zag je ook weer in Gent. Maar ik zag er ook een goeie Perez, daar gaan ze nog plezier aan hebben.

Tahith Chong valt bij Club een beetje tegen.

Ik zag hem voor het eerst op een tornooi waar de jeugd van Feyenoord speelde. Geloof me, Chong was fan-tas-tisch. Maar hij is al op zijn vijftiende naar Man U gehaald. Ik zag hem twee jaar later terug op een tornooi in Miami, Mourinho was toen nog trainer van Man U, hij was toen nog goed. Maar tijdens zijn uitleenbeurt aan Werder Bremen heeft hij geen knikker geraakt. En als je dan in een ploeg komt als Club Brugge die ontzettend goed draait, wordt het moeilijk. Maar ik weet: hij kan het.

Charles De Ketelaere moet mee naar het EK 2021.

Als hij niet zou meegaan, versta ik er niets van. Al was het maar omdat er volgend jaar al een WK is en er nieuw bloed moet komen. Hij is een fantastische voetballer. Net als Siebe Schrijvers trouwens, alleen kreeg die niet dezelfde steun van Clement.


Verwachte elftallen:

Club Brugge: Mignolet; Mata, Kossounou, Mechele, Sobol; Vormer, Vanaken, Rits; De Ketelaere, Dost, Lang

Antwerp: Butez; De Laet, Batubinsika, Le Marchand; De Pauw, Haroun, Verstraete, Lukaku; Hongla; Lamkel Zé, Refaelov

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier