Jacques Sys over de Rode Duivels: “De weg naar herstel is nog lang”

Ook Jacques Sys, de hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, keek met pijn aan de ogen naar België – Spanje. In deze column geeft hij zijn kijk op de Duivelse voetbalactualiteit.

Pijn aan de ogen

Roberto Martinez is charmant en communicatief en dat leverde hem in de aanloop naar zijn eerste interland veel sympathie op. Maar na de nederlaag tegen Spanje en het striemend fluitconcert van het publiek, was er de totale ontnuchtering. Duidelijk werd dat de weg naar het herstel nog lang is, dat er niets te zien viel van het verfrissende voetbal dat werd verwacht. De Spanjaarden toonden hoe het wel moest: met combinaties en beweging, met snelheid en diepgang. Heel vaak liepen de Rode Duivels achter een ongrijpbare bal. Het deed pijn aan de ogen.

Roberto Martinez is niet echt een trainer met een palmares. Hij is een predikant van aanvallend voetbal, maar hij geldt niet als iemand die voor defensieve stabiliteit kan zorgen. En net zoals zoveel coaches houdt hij ervan achter gesloten deuren te trainen, een onbegrijpelijke maatregel die in het verleden in de media alleen maar voor speculaties zorgde. Martinez haalde na zijn aanstelling wel het wierookvat boven: hij zei onder de indruk te zijn van het offensieve talent dat hij in handen krijgt, maar je wordt langzamerhand doodmoe van dat soort kreten.

Opvallend veel lof krijgt Roberto Martinez van de meeste spelers. Thibaut Courtois liet horen dat er nu ook tactisch wordt getraind, waarmee hij nog maar eens kanttekeningen plaatste bij de aanpak van Marc Wilmots. De doelman is geen hypocriet: hij deed dat eerder al, onder meer na de penibele EK-wedstrijden tegen Italië en Wales. Dat getuigt van persoonlijkheid en vooral van moed.

Er moest na het teleurstellende EK een nieuwe wind waaien door de nationale ploeg, al is het een kaakslag voor de Belgische trainer dat haast de hele technische staf met buitenlanders wordt gevuld, alsof Martinez de grote goeroe is die op alle domeinen worden gevolgd. Het is een constatering die (voorlopig) onder tafel wordt geveegd. Het was met ongeduld wachten op een nieuw begin, op de WK-kwalificatiecampagne die dinsdag in Cyprus start. En als aanloop op de wedstrijd van donderdag tegen Spanje. Het resultaat was onbelangrijk, liet Martinez vooraf horen. Vreemd voor een ploeg die zich weer in de gunst van het publiek moet spelen.

Dat is niet gelukt. Er zat geen spirit in het spel, geen mentale weerwaarheid. Het publiek keerde zich af van deze ooit zo bejubelde generatie. Natuurlijk kan je Roberto Martinez na enkele trainingen en één wedstrijd niet beoordelen. Dat zou getuigen van kortzichtigheid. Al veel langer kunnen er vraagtekens geplaatst worden bij de instelling van enkele spelers. Het is de taak van Martinez om dat aan te pakken, om de ploeg te laten voetballen zoals de Spanjaarden dat deden: als een blok.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier