Drie van de vier coaches staan in deze Champions’ Play-offs zwaar onder druk. Alleen voor Mazzu is het plezant

BRUSSEL Leve de play-offs, toch? Weer 12 matchen onder hoogspanning. Met Club Brugge als topfavoriet, al zijn wij daar niet zo van overtuigd. Maar of Alfred Schreuder nu blijft of niet, hij is mislukt als Club géén kampioen speelt. Vincent Kompany en Brian Priske hebben wat goed te maken/te bewijzen – Europees voetbal is voor Anderlecht en Antwerp het volstrekte minimum. Intussen roept Felice Mazzu namens Union vrolijk: “We gaan plezier maken!” Bij de aftrap van de 12de Play-off 1: we gaan het even over de trainers hebben.

Zou Philippe Clement deze middag in Monaco nieuwsgierig Club-Antwerp volgen? Hij kan er tijd voor maken. Gisteren al ging AS Monaco, onder Clement aan een straffe remonte bezig, op bezoek bij Saint-Etienne. Clement is er alvast van overtuigd dat Schreuder met zijn Club voor de derde opeenvolgende keer kampioen wordt. Maar al was hij er tot eind december de sportieve baas, “de 18de titel van Club zal op Schreuders palmares komen, niet op het mijne.” Philippe Clement: in december bij Club veel krediet verloren, in Zuid-Frankrijk alweer topcoach. Alle druk op Schreuder. Als Club géén kampioen wordt, is het seizoen mislukt, erkennen ze zelf.

Club favoriet

Jawel, de Champions’ Play-offs die vandaag van start gaan, draaien niet weinig rond de coaches. Krijgt Vincent Kompany na de pijnlijke bekerfinale Anderlecht (eindelijk) eens langer dan een (halve) match op topniveau? En zorgt Brian Priske met Antwerp (eindelijk) eens voor voetbal, de allure van de Great Old waardig? Alleen Felice Mazzu, architect van het wonderlijke Union, kan achterover leunen. Iedereen weet nu wel: een absolute topcoach. En geen stress in het Dudenpark. “We gaan vooral plezier maken”, verwoordt de coach.

Schreuder dus, om te beginnen. Zei vrijdag dat Ajax (zou 1,5 miljoen euro opstapvergoeding aan Club probleemloos neerleggen) hoegenaamd “niet afleidt”. Eerst die titel met Club. Natuurlijk zei de Nederlander dat, een Belgische landstitel is een heel aardige geloofsbrief. En, het dient gezegd, Schreuder zette Club afgelopen maanden klaar. Niet alleen met die 24 op 24, vooral met duidelijkheid. In zijn keuzes – Vormer en Dost horen we niet meer, Hendry bond snel in – en in zijn manier van voetballen. Club favoriet dus, voor de meesten zelfs superfavoriet. Dat waren ze bij de start van de play-offs vorig seizoen nog meer, maar ter herinnering: ze konden plots maar 1 match van de 6 winnen. Genk, op 20 punten gefinisht, maakte nog die tien punten goed. Weet bovendien dat Club van de elf Play-offs 1 dat het speelde zeven keer eindigde op de plaats waar het de reguliere competitie eindigde…En Union, met Vanzeir weer au grand complet en sowieso een hecht team, heeft in Spanje vitamines opgedaan de regerende kampioen is nog niet klaar met de enige club zonder enige druk, voor wie deze eindronde één groot feest moet worden. Het charmante RUSG mag de dans inzetten tegen het trotse RSCA, in Brussel voorlopig gedegradeerd naar de tweede plaats en door de verloren bekerfinale zwaar geblesseerd en onder zware druk. Een dérde keer verliezen tegen de ‘kleine’ buren, het zou beschamend zijn.

Eerherstel voor Anderlecht?

Komen we bij Vincent Kompany. Zijn we te streng als we na drie jaar Prince Vince verwachten dat RSCA eindelijk eens relevant wordt aan de top? En niet halfhalf. En ja, we hadden hetzelfde geschreven als ze maandag in het Koning Boudewijnstadion het juiste lotje hadden getrokken. Er is nu wel voldoende gezegd en geschreven over de zwaar ingekrompen financiële slagkracht en het krediet voor het ‘laboratorium’ Kompany – eerst te veel eigen jeugd, dan weer alle mogelijke wissels, pas sedert december een basisploeg. Maar nog steeds in de onderlinge confrontaties met Union, Club en Antwerp dit seizoen veruit de slechtste van de klas: 5 op 18. Terwijl er nog steeds voldoende kwaliteit is om consistent(er) een niveau topclub België waardig te halen.

Minder blabla en meer boemboem of Wouter Vandenhaute krijgt het zuur”

Het Mag Nu Wel Iets Meer Worden. Minder blabla, meer boemboem. Europees voetbal in elk geval, of Wouter Vandenhaute krijgt het zuur. Dan mag Kompany zichzelf nog uitroepen tot de “kalmste coach” van de vier, waar slaat dat op? Eigenlijk is pas sprake van echt eerherstel, en geloof dat Kompany ook als coach in een Hall of Fame wordt opgenomen, als RSCA nu meteen wint van Union én dan meteen ook wint Club Brugge. Want dan zouden ze zowaar weer meespelen voor de titel. En mag er weer getoeterd worden van We are Anderlecht . Ze mikken op 15 op 18… Of toch minstens de derde plaats.

Antwerpse aanval

Daarvoor moeten ze alvast Antwerp afhouden. Een Antwerp dat er na alle heisa over scheldende voorzitters in de kleedkamer en een nieuwe Technisch Directeur die vuile prentjes stuurt naar vrouwelijk personeel nu eigenlijk wat tussen zwemt. Netjes vierde, maar nog steeds geen goed of toch tenminste herkenbaar voetbal. En hier komen we bij de twijfels over Brian Priske. Best een aimabel en gezellig man – zoek maar eens op wat het Deense Hygge betekent – en een uitstekende peoplemanager. En zelfs een coach die resultaten neerzet, 63 punten op 34 matchen is heus niet fout. Maar Nainggolan, Samatta, Balikwisha, Benson, Frey… vooral aanvallend mag meer en beter worden verwacht. En voorzitter Gheysens zal niet rusten vooraleer hij met ‘zijn’ Antwerp een landstitel pakt. Clubvoorzitter Bart Verhaeghe een titel afpakt vooral.

Wees gerust, als Antwerp vierde eindigt én in het duel met de eerste van de Europe Play-offs (indien niét bekerwinnaar Gent) faalt, is Priske volgend seizoen geen coach meer van Antwerp. Kompany zit allicht gebeiteld, al loopt het wéér slecht af voor RSCA. Felice Mazzu al zeker, al zou het niet onlogisch zijn dat de Italiaanse Belg, veel geleerd uit zijn mislukt avontuur bij Genk dit wonderjaar bij een echte topclub kan verzilveren. Heeft die indertijd niet al eens gesproken met Club Brugge, dat straks wellicht op zoek moet naar een nieuwe coach? En wat zat in het hoofd van Wouter Vrancken, uitstekend profiel voor Club, toen de coach van KV Mechelen donderdag met zijn bestuur zijn vertrek besprak. En het sleept aan, AA Gent en Vanhaezebrouck, Hein toch niet naar Club? Bah neen, Vincent Mannaert vond Ivan Leko al eigenwijs.

De trainers, het is wat. Maar nu eerst 12 topmatchen aub. Fasten your seatbelts, coaches. In Monaco zakt er eentje in zijn zetel relaxed onderuit.

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier