Ontdek de charme van het bos op het kleistort en wandel over de wegen van de vooruitgang in de Leiestreek

Tussen de Leie en de Schelde golft het landschap. In Zwevegem volgen we de Orveytwandelroute. We stappen door holle wegen, langs een bloemrijke vaarttalud en door een bos dat bovenop een kleistort groeit. De rode draad op onze wandeling is het Kanaal Bossuit – Kortrijk, dat de Schelde met de Leie verbindt.

Halfweg de 19de eeuw gonsde het in Vlaanderen van de bedrijvigheid. Overal werden waterwegen en spoorwegen aangelegd. In de Leiestreek was vooral de aanleg van het Kanaal Bossuit-Kortrijk groot nieuws. De spoorweg Kortrijk-Ronse lag erboven. De wegen van de vooruitgang verbonden Zuid-West-Vlaanderen met de Borinage waar steenkool werd gedolven.

Holle weg

De start van de Orveytwandelroute toont aan hoe zeer het verleden door de natuur werd toegedekt. De spoorweg waar in 1940 Luftwaffe-bevelhebber Hermann Göring zijn trein parkeerde om de Slag om Engeland af te wachten, is overwoekerd door onkruid. Het pad is wel duidelijk zichtbaar, maar een lange broek valt aan te raden. We houden enorm van dit soort paadjes waar erfgoed en natuur één worden. Nu eens is het een holle weg, dan weer genieten we van weidse uitzichten op de vallei. Omwille van de korte afstand en van de vele variatie zouden we deze wandeling zeker aanraden als kindvriendelijk.

De straatnamen wijzen naar het boeiendeverleden van de streek

Elke straatnaam draagt een betekenis. De Souterrain verwijst naar de 600 meter lange tunnel die zich door de heuvelkam boorde. De eerste boot vaarde er in 1861 door, de laatste in 1970. De afbraak haalde de wereldpers. Het kanaal moest verbreden. Het leidde ertoe dat ook de spoorweg werd opgebroken, een boerderij werd onteigend, verschillende mensen moesten verhuizen en een bedevaartsoord ophield te bestaan. De meer dan 1,2 miljoen kubieke meter klei werd aan de overkant van het kanaal gestort, waar zich nu het Orveytbos bevindt, het bos op de kunstmatige heuvel.

De vaarttaluds zijn vooral in het voorjaar heel kleurrijk. We zien hier en daar nog enkele wilde orchideeën in bloei staan, maar hun seizoen is eigenlijk al ten einde. We volgen de vaart een stukje om dan via de Smalspoorbrug de overkant te bereiken. Wat verder stappen we dezelfde bedding van de spoorlijn Kortrijk-Ronse op.

Gin in het groen

In augustus staan de akkers op hun mooist. Het graan wuift, de aardappelen worden binnenkort gerooid. Via een metalen klapdeurtje komen we in het Orveytbos. De shetlandpony’s waar op de infopanelen zoveel tamtam over wordt gemaakt, grazen hier al lang niet meer. Het voormalige kleistort reikt hoog boven de omgeving. Je vindt er bos, poelen en bloemrijke hooilanden. Libellen en vlinders fladderen er door elkaar heen. Op sommige plekken krijgen we een prachtig panorama over de omgeving.

De wandeling door het bos eindigt aan het beschermde Sint-Pietersbrugje dat een indruk geeft van de vroegere breedte van het kanaal. De ophaalbrug vol klinknagels werd recent gerestaureerd en groen geverfd. De pop-up Surplace ligt ernaast. Op dit wandel- en fietsknooppunt geniet je er van lokale bieren, een pittige gin en in het weekend van gevulde ovenkoeken. Je kan er met alle betaalmiddelen terecht.

We dwarsen opnieuw het kanaal en volgen rechts de Kortryckschen Voetweg door de akkers. De landbouwer heeft de dwarsliggers van de spoorlijn gerecupereerd. De flank van de Keiberg is geen zware beklimming. In de meidoornhaag naast het tegelpad huizen zangvogels. Het pad komt uit naast de parking waar zich vroeger Moen-Statie bevond, onze vertrekplaats.

De wandeling is 6,5 km, bewegwijzerd met zeshoekige bordjes, en start aan Moen-Statie, Stationsstraat 116, Moen (Zwevegem), waar je ook kan parkeren.

Meer inspiratie voor vakantie in eigen land vind je op www.dezondag.be/verrassendvlaanderen

Met de kinderen

1. Waterpretpark

(foto Tsjaka)
(foto Tsjaka)

Nieuw in de Leiestreek is De Geestige Put in Waregem. Midden het platteland ligt een grote vijver. In de zomer vind je hier een machtig Aquapark waar je naar hartenlust kan ravotten. Je kan er ook suppen en kajaks huren. In de beachbar is er altijd ambiance. Naast de vijver staat een hoogteparcours voor waaghalzen. Op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag kan je er heerlijk tafelen op reservatie. Je kan er ook overnachten in het hotel met zicht op het water. Bedrijven kunnen er meetings en teambuildings organiseren.

www.degeestigeput.be

2. Gezinszoektochten

(foto Westtoer)
(foto Westtoer)

Een wandeling met kinderen is pas leuk als je er wat schwung kan insteken. In de Leiestreek werden ondertussen al twaalf gezinszoektochten uitgewerkt rond het figuurtje Blob in groene gebieden. De afstanden zijn heel kort, variërend van 1,5 tot 4,5 km, en zijn geschikt voor kinderen van 7 tot 12 jaar. Je leert bij elke wandeling iets bij over planten en dieren en de kinderen worden uitgedaagd actief de omgeving af te speuren. De folders van de zoektochten zijn gratis en zijn verkrijgbaar bij de toeristische diensten of toeristische ondernemers vlakbij de route.

www.toerisme-leiestreek.be/blob

3. Doolhof in Deinze

(foto TOV)
(foto TOV)

De Leie kabbelt verder door tot in Gent. In Deinze is het provinciedomein Brielmeersen één groot kinderparadijs. Het domein is gratis toegankelijk en elke dag open. Je kan er ravotten op een grote speelplein, geschikt voor alle leeftijden. Het terras van de cafetaria kijkt uit op het speelplein. Er is ook een dierenpark waar in het voorjaar ooievaars klepperen op hun hoge nesten. Je kan er minigolf spelen en er is een reuzendoolhof waar je wel een tijdje zoet mee bent. Rondom loopt een Finse piste en je kan er picknicken op het grote grasveld.

Stadionlaan 1, Deinze.

De tips van riebedebie.be

HIPPO.WAR Waregem

Op zoek naar een vleugje geschiedenis? In HIPPO.WAR keer je terug naar de tijd van Wereldoorlog I en ontdek je de belangrijke rol van het paard en de Amerikanen tijdens de allesverwoestende oorlog. Aanrader!

Begijnhof in kortrijk

Bezoek het belevingscentrum in het Kortrijkse begijnhof en wordt ondergedompeld in de wereld van de begijnen. In een interactief ingerichte ruimte staan de begijnen als sterke vrouwen centraal. Je wordt er ondergedompeld in drie verhaallijnen, die samen het stereotype beeld van de begijn ontkrachten. De moeite om eens langs te gaan!

LAGO abdijkaai

Wil je de vakantiesfeer nog even opsnuiven aan het water? De laatste week van de zomervakantie kan je in LAGO Kortrijk Abdijkaai nog een zomerse duik in dit idyllisch openluchtzwembad met glijbaan nemen.

De Gavers

Provinciaal Recreatie- en Natuurcentrum De Gavers heeft heel wat in petto voor jou! Van avonturenparcours, wandelen, vogels spotten, ravotten op het natuurspeelplein, varen met de fluisterboot,… Er is voor elk wat wils!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier