Ex-wielrenner Stig Broeckx (31) over de val in 2016 die zijn leven veranderde: “Mensen inspireren met mijn verhaal”

De wielerwereld werd in mei 2016 opgeschrikt door een enorm zware val, met de beloftevolle Kempenaar Stig Broeckx (31) als voornaamste slachtoffer. Stig lag maandenlang in coma, maar verraste alle artsen door alsnog te ontwaken én zich vervolgens op zijn revalidatie te storten. Zo groeide de voormalige wielrenner uit tot een inspirerende figuur voor duizenden anderen.

De beelden staan op het netvlies van elke wielerliefhebber gebrand. Op 28 mei 2016 werd de Baloise Belgium Tour op zijn kop gezet door een verschrikkelijke valpartij, veroorzaakt door motoren in de wedstrijd. Liefst 18 renners waren bij de crash betrokken, maar het grootste slachtoffer luisterde zonder twijfel naar de naam Stig Broeckx.

Stig zou uiteindelijk zes maanden in coma liggen, weinig dokters geloofden nog in een ommekeer. Toch kwam het mirakel er alsnog, in december 2016. Stig ontwaakte en werkte daarna keihard aan zijn herstel. Een straf staaltje weerbaarheid dat knap werd gedocumenteerd in de televisiereeks ‘Bargoens’ , de documentaire ‘De Stig’ en het boek ‘Zeg nooit nooit’ . De ex-wielrenner werd een symbool voor mentale en fysieke volharding.

Huwelijk in 2022

Ook nu, vijf jaar na het incident, staat het leven van Stig vooral in het teken van zijn revalidatie. Toch klinkt de Kempenaar steeds opvallend positief. “Ja, ik durf te zeggen dat ik me goed voel”, klinkt het. “Ik ben heel trots op het traject dat ik tot dusver heb afgelegd en sta weinig stil bij het verleden. Zelfs de voorbije weken, toen ik naar de Tour de France keek en vele anderen zag vallen. Dan denk ik wel eens dat ze het zelf wat zoeken met hun smalle wegen en dat het veel veiliger kan, maar aan mijn eigen val probeer ik niet terug te denken. Vooruit kijken, dat is de boodschap. Zo is het heel fijn dat het me steeds vlotter lukt om te praten, al is mijn articulatie zeker nog niet perfect. Ook stappen en zelfs fietsen gaan steeds beter. Nu doe ik tochtjes tot zo’n 15 à 20 kilometer.”

Wees goed voor je naasten. Alles wat je geeft, krijg je ook terug”

Ook privé gaat het Stig voor de wind. Hij vroeg zijn vriendin Marlies vorig jaar ten huwelijk en kijkt uit naar een spetterend trouwfeest. “Door de omstandigheden is er nog geen concrete datum vastgelegd, maar wellicht zal het voor 2022 zijn. In de hoop dat er tegen dan geen corona meer in de wereld is natuurlijk!”

Inspiratiebron

Door zijn verhaal te delen met de buitenwereld is Stig voor velen een inspiratiebron geworden. Een rol die hij zelf ook heel serieus neemt. “Ik merk dat ik heel vaak herkend en aangesproken word als ik buitenkom. In het begin voelde dat wat vreemd aan, maar de reacties zijn altijd heel positief en het went wel. Ook online kreeg ik enorm veel berichten na mijn passages op televisie, zelfs te veel om allemaal te kunnen beantwoorden. Die vele reacties doen zeker deugd.”

“Met mijn verhaal wil ik dan ook mensen steunen en inspireren als ze een dipje kennen. Nooit opgeven! Ook het belang van een goede entourage benadruk ik graag. Zelf heb ik de voorbije jaren enorm veel steun gehad aan mijn familie en vrienden. Wees dus goed voor je naasten. Alles wat je geeft, krijg je ook terug.”

Kleine Stig

Gevraagd naar zijn dromen voor de komende twintig jaar, hoeft Stig niet lang te twijfelen. “Uiteraard hoop ik eerst en vooral dat mijn herstel positief blijft evolueren. Nog vlotter praten, beter stappen en uiteindelijk misschien zelfs weer lopen. Het is een stiekeme droom om steeds meer de Stig te worden die ik vroeger was. Daarnaast zou het natuurlijk heel leuk zijn als er op termijn een kleine Stig in huis rondloopt, maar dat hoeft heus geen twintig jaar meer te duren. Ik ben uiteindelijk al 31 jaar, hé. Wie weet is het volgend jaar wel al zover. Als dat allemaal lukt, zou ik binnen twintig jaar alvast heel tevreden zijn.” (Arjan Desante)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier