Verrassend Vlaanderen: Genieten langs trage wegen in de Zwalmvallei

In de Vlaamse Ardennen meandert de Zwalmbeek. Langs de oever staan dichte bossen en bloemrijke hooilanden. Heuvels als de Berendries rijzen boven de Zwalm uit. In de groene valleien liggen pittoreske dorpjes. Wij volgen de knooppunten van het wandelnetwerk Zwalmvallei.

We starten in Sint-Maria-Oudenhove. De ambachtelijke koffiebranderij Hoorens is een iconische plek op het Sint-Hubertusplein. Zaakvoerster Eveline is de weduwe van de in 2019 overleden kunstenaar Panamarenko. We stappen voorbij de Delhaize en nemen voor huisnummer 2 de verharde Openveldweg naar links. Aan het volgend kruispunt van ketses , lokaal dialect voor kerkwegels, gaan we rechts. Vanaf hier volgen we de knooppunten.

Gered van de kap

We doorkruisen het centrum van Sint-Maria-Oudenhove via de smalle paadjes tussen tuinen en huizen. Eenmaal ‘op de buiten’ zegevieren de panoramische uitzichten op de zachte glooiingen van de Vlaamse Ardennen. Boven op de Elverenberg staan we voor het Ravottersbos, dat in 2019 op het nippertje werd gered van de kap dankzij de steun van omwonenden. Nu maakt het mee deel uit van het natuurreservaat Middenloop Zwalm.

Bekende helling

In de vallei is het muisstil. We volgen een modderig pad langs de zoom van het bos. Het knuppelpad door het Jansveld is meer dan gewenst. Wat verderop gaan we links op het Mijnwerkerspad, genoemd naar de mijnwerkers die vroeger naar de Borinage spoorden. Er staat veel mei- en sleedoorn. Enkele wielertoeristen vlammen ons voorbij.

We wijken af van de spoorbedding en volgen een paadje langs de Zwalm. Zalig! Het gras staat kniehoog. Een bronbeekje heeft een deel van de kasseien weggeslagen. Aan de andere kant van het bos begint het halfverharde pad heuvelopwaarts te kronkelen op de Berendries. Schapen grazen in een boomgaard. In de vallei zoekt een buizerd thermiek. De kamlijn volgend, lijkt het of we door een kinderboerderij stappen.

De Berendries is één van die bekende hellingen uit de voorjaarsklassiekers. Halverwege de helling bevindt zich de Stappers Alm, een Oostenrijkse chalet met lekkere streekbieren.

Pure stilteplek

We stappen een oprit van een woonhuis op en komen in een loofbos. Net voorbij de achterkant van de alpacaboerderij Eco Snooze splitst het pad zich. We houden hier links aan. Verderop dalen we opnieuw af in de vallei. In de houtkant is een opening gemaakt met daarachter een bank en een herinneringsboom voor één van de bezielers van dit wondermooie stilteplekje.

Als je van knooppunt 58 honderd meter naar links richting knooppunt 59 volgt, kom je uit aan de Boembekemolen. In het weekend baat Natuurpunt hier een stemmig terras uit. Het bier Boembeke Luiwerk is een aanrader.

Wij gaan heuvelopwaarts. De 86-jarige Lea van het iconische Café In de Zavelput houdt haar café nog even gesloten tot de corona helemaal het land uit is.

360°-panorama

Jezus hangt op het hoogste punt aan zijn kruis. Hier krijgen we een 360°-panorama. De kerk van Sint-Goriks-Oudenhove steekt net boven de vallei uit. We laten het centrum links liggen en nemen naast het ontmoetingscentrum opnieuw een pad tussen de glooiende weilanden.

Tussen knooppunten 50 en 51 wurmen we ons door een smal pad achter tuinen. We dalen af in een groene vallei waar enkel vogels te horen zijn en wandelen de oprit van huisnummer 58 op. Het pad gaat over in een holle weg. Aan knooppunt 36 stappen we rechtdoor, langs de kerk, tot aan het Sint-Hubertusplein, ons vertrekpunt.

Praktisch: Afstand: 13,5 km. Start: Sint-Hubertusplein, Sint-Maria-Oudenhove (Zottegem). Knooppunten: 36 – 34 – 32 – 26 – 29 – 40 – 39 – 38 – 46 – 47 – 58 – 57 – 56 – 55 – 54 – 50 – 51 – 35 – 36.

Met de kinderen

1.De IJsmolenhoeve

De IJsmolenhoeve in Ronse is de vertrekplaats van de Muziekboswandelroute. De klimtoren is al van ver te zien. In de zomer vinden hier regelmatig sportkampen plaats. Je kan er ook als gezin of individuele bezoeker terecht. Je kan er overnachten in de safaritenten of gewoon genieten op het terras van de brasserie. De kinderboerderij en de speeltuin zijn vrij toegankelijk. Je kan hier van alles huren, maar de populairste attractie is de wandeling met een ezel of pony.

IJsmolenhoeve, Kanarieberg 1, Ronse. Info: www.ijsmolenhoeve.be

2. Speurtochten

De steden in de Vlaamse Ardennen hebben een tof aanbod voor gezinnen. In Ronse leidt een fotozoektocht (3,5 km) naar een geheim letterwoord. Combineer met een bezoek aan belevingscentrum De Hoge Mote ( foto ). Met de stripzoektocht Ras-de-Piek (2 km) verken je de middeleeuwse steegjes van Geraardsbergen. In Oudenaarde daagt Hans De Haan je uit om al wandelend (3,8 km) twee kruiswoordraadsels in te vullen. De zoektochten zijn gratis af te halen of te downloaden bij de toeristische diensten.

Info: www.visitronse.be – www.visitgeraardsbergen.be – https://visit.oudenaarde.be

3.Huis Beaucarne

De familie Beaucarne bepaalde meer dan 200 jaar lang mee de geschiedenis van ons land. Achterkleinzoon Julien Fornari en zijn verloofde Lena zijn de hoeders van de tot de verbeelding sprekende verhalen. Het Huis Beaucarne en zijn betoverende tuin vormt één grote ontdekkingstocht. Deze zomer kan je er in de tuin de Schat van Vlieg zoeken. De zoektocht duurt ongeveer drie kwartier en toont je de verste uithoeken van de tuin waar op zonnige dagen koffie en thee wordt geserveerd. Verborgen pareltje!

Beaucarnestraat 9, Ename. Info: www.huisbeaucarne.be

De tips van Riebedebie.be

Minerva Boat Company

Sta zelf aan het roer van een Minervaboot of luxesloep. Vaar de toeristische Leie op en het historische centrum van Gent in. En weet je wat? Je hebt geen ervaring of stuurbrevet nodig (+18). Een aanrader van jewelste!

https://www.minervaboten.be/

The Outsider

Klaar om één of zelfs meerdere avonturen te beleven in The 7 Summits van The Outsider in Oudenaarde? Er is voor ieder wat wils: voor jong, voor oud, voor echte durvers maar ook voor ‘avonturen-dummies’. Wat dacht je van een blotevoetenpad, een moerasparcours, de Klimtoren, een, kajaktocht, speleo of pedalo!

https://theoutsidervlaamseardennen.be/

De Gavers

Op stap met de kindjes, zin om te sporten of avontuur te beleven? Hier in Geraardsbergen heb je de (ont)spannende activiteiten voor het uitkiezen! Vergeet zeker niet om het WOW-waterpark eens uit te testen. Of wat dacht je van een boottocht op het Gavermeer? En op woensdag 18 augustus is er het Spruitenbal!

https://www.oost-vlaanderen.be/ontspannen/recreatiedomeinen/de-gavers.html

Hoge Mote Ronse

Dit grensverleggend onthaal- en belevingscentrum is de ideale start voor een museumbezoek of stadswandeling! Aan de hand van interactieve panelen, luisterverhalen, filmpjes en virtual reality kan je meer ontdekken over Sint-Hermes, de ontwikkeling van Ronse en textiel.

https://www.visitronse.be/nl/belevingscentrum-hoge-mote

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier