De Mol-watcher Renzo: “De drie finalisten zijn bekend”

Na het vertrek van Bruno zijn er nog 4 kandidaten in de running in het VIER-programma ‘De Mol’: de impulsieve Gilles, de discrete Stijn, de berekende Cathy en de speelse Hanne. Tijdens de eerste proef moeten Hanne en Gilles te paard een gans in veiligheid weten te brengen terwijl ze achterna worden gezeten door gaucho’s. Cathy en Stijn krijgen ondertussen een snelcursus ornithologie want zij moeten zoveel mogelijk verschillende vogels op foto weten vastleggen. Een boogschietproef kan de kaarten voor de finale schudden, want naast de molboekjes van alle afvallers kan er ook een laatste vrijstelling verdiend worden. De laatste eliminatie doet Stijn de das om en onthult Cathy, Hanne en Gilles als finalisten. Ga samen met speurneus Renzo Verdonckt mee op zoek naar de identiteit van de Mol.

De gans en de speelvogels

vogelssss

Op dag 16 van het avontuur ruilen de kandidaten van ‘De Mol’ het stadsleven van Buenos Aires voor het plattelandsleven van Sierra de La Ventana. Op een Argentijnse familieranch krijgen ze van presentator Gilles De Coster te horen dat ze duo’s moeten vormen. Het ene groepje zal gaan paardrijden terwijl het andere het iets rustiger houdt. Er worden strootjes getrokken. Gewapend met een verrekijker en een fototoestel mogen Cathy en Stijn vogels gaan spotten in een weiland. Ze worden bijgestaan door een Argentijnse ornitholoog die een bord heeft meegebracht met daarop de 46 meest voorkomende vogels uit de omgeving. De twee kandidaten moeten er zoveel mogelijk vastleggen op foto. Elke vogel heeft een bepaalde waarde, maar als ze eenzelfde dier voor de tweede keer aan de ornitholoog voorleggen gaat hun verzamelde geld terug naar nul.

El Pato: breng een gans levend naar een bepaald punt

aflevering-7-_23_

Ondertussen zijn Hanne en Gilles de spilfiguren in een heuse El Pato, een traditionele competitie waarbij ruiters een gans levend en wel naar een bepaald punt moeten krijgen. Lukt het hen om de afstand van 12 kilometer te overbruggen dan verdienen ze daarmee 1000 euro voor de groepspot. Een uur na hun vertrek zetten twee volleerde gaucho’s de achtervolging in. Als deze de gans weten af te pakken, dan mislukt de opdracht. Onderweg komen Gilles en Hanne ook drie proeven tegen waarmee ze hun speelbedrag kunnen verhogen. Bij de eerste halte gaan de twee met een katapult flessen kapotschieten. Terwijl de keien van Gilles hun doel niet raken, profileert Hanne zich als scherpschutter en haalt zo aardig wat geld binnen. Bij de vogelspotters zit Stijn met de vogelkenner te genieten van een kop mate en lijkt vooral Cathy haar best te doen om foto’s te trekken en de dieren te identificeren.

Missie faalt: alle schapen ontsnappen

aflevering-7-_18_

Bij de tweede extra opdracht is het gaan regenen en dienen Hanne en Gilles van zes even grote schappenhokken die bestaan uit 13 hekken zes nieuwe te maken door één hek minder te gebruiken. In elk hok moet ook een schaap komen te staan. De twee komen al snel tot de juiste oplossing en gaan haastig te werk met het verplaatsen van de omheining. Wat te haastig zo blijkt, want alle schapen weten te ontsnappen, waardoor hun missie faalt. Door de regen is het voor Stijn en Cathy moeilijker geworden om nog vogels te fotograferen. Ze verkassen daarom ook naar een uitkijkpost in het bos. Daar houdt de plensbui op en maakt Cathy een cruciale fout door de ornitholoog een foto te tonen van een vogel die ze al eerder hebben gespot. Hierdoor moeten ze opnieuw beginnen.

Veilige maar lange route

aflevering-7-_21_

De gaucho’s komen steeds dichter bij de ganzendragers. Deze zijn bij de derde proef aanbeland en mogen hun paarden achterlaten. De presentator legt hen uit dat ze met de gans ongezien voorbij Cathy en Stijn moeten sluipen. Wat ze niet weten is dat de gans op het bord van de vogelspotters het meeste geld oplevert. Gilles en Hanne kiezen voor een veilige, maar lange route langs de rivierbedding. Desondanks dat Gilles op zoveel mogelijk takken lijkt te trappen en Hanne hem voortdurend aanmaant om stil te wezen, weten de twee onopgemerkt voorbij hun medespelers te komen. Eens het bos uit worden ze wel op de hielen gezeten door de gaucho’s. Gilles en Hanne rennen de ziel uit hun lijf en halen op het nippertje de eindmeet. Cathy en Stijn komen erbij. Zij wisten 800 euro te verzamelen. Gilles en Hanne voegen daar nog eens 4690 euro aan toe. Dat brengt het totale bedrag van de groepspot op 29.490 euro.

Lol trappen met de Mol

Die avond maken de kandidaten het gezellig. Bij een knetterend haardvuur (en met de nodige drank) leggen ze elkaar dilemma’s voor. ‘Kies je voor de liefde of voor 100.000 euro?’ en ‘Zou je baby Hitler doden?’ zijn maar enkele van de onderwerpen. De dames maken het extra bont door zichzelf een gek kapsel aan te meten. Het is de laatste keer dat ze lol kunnen trappen, want morgen moet er sowieso nog iemand naar huis.

aflevering-7-_26_

Een schot in de roos

De volgende ochtend raken de spelers maar moeizaam uit hun bed. Ze mogen samen met presentator Gilles ontbijten in openlucht, maar merken al snel twee schietrozen op. Het bordje ‘Oefening baart kunst’ spoort de fanatieke Gilles aan om meteen te gaan boogschieten. De drie anderen hebben nog een zetje nodig van de spelleider, maar volgen zijn voorbeeld. Na een kwartiertje oefenen, krijgt iedere kandidaat exact één pijl van Gilles De Coster. Daarmee moeten ze één van beide schietschijven weten te raken. De ene roos kan een vrijstelling opleveren, met de andere kan extra info uit de molboekjes van alle afvallers gewonnen worden. Er valt dus geen geld te verdienen. Iedereen richt natuurlijk op de schietschijf met de vrijstelling. Alleen Gilles, die opvallend veel beter met een boog dan met een katapult weet om te gaan, en Stijn weten het doel te raken en komen in aanmerking voor de vrijstelling.

Hanne en Cathy mogen de molboekjes inkijken

In het tweede luik van de proef komen de heren tegenover de spelleider aan de oever van Lago Paso de Las Piedras staan. Aan de overkant van dat meer ligt er een vlot, waarop de dagboeken van alle afvallers liggen. Cathy en Hanne zullen het vlot via een touw naar zich toe trekken. Dat kan belet worden door er een brandende pijl op te schieten. Als het vlot in brand vliegt, dan komt de vrijstelling de kant van Gilles en Stijn uit. Maar eerst moet ze onderling duelleren wie de vrijstelling kan bemachtigen. Voor Gilles De Coster steken 25 pijlen in de grond. Beurtelings mogen de kerels één, twee of drie pijlen wegnemen. De winnaar is degene die de laatste pijl weet te bemachtigen. Gilles mag beginnen en gaat strategisch te werk. Hij komt dan ook als winnaar uit de bus. Als hij een brandende pijl op het vlot schiet, zit hij zeker in de finale. Maar daar kan Stijn nog een stokje voor steken. Als hij degene is die het vlot in lichterlaaie weet te zetten, dan vervallen alle voordelen in het spel. Het opdracht gaat van start en de dames trekken uit volle macht het vlot naar zich toe. Alle pogingen van Stijn en Gilles zijn echter tevergeefs. Op haartje na komt ook Gilles’ laatste vuurpijl in het water. Hanne en Cathy hebben dus meer geluk want zij mogen de molboekjes inkijken. Ze besluiten dit samen te doen, maar toch weet Hanne onopgemerkt een briefje uit Issabel’s boekje voor Cathy te verbergen.

Wie haalt de finale?

De laatste test zal bepalen welke drie kandidaten de finale mogen spelen en wie nog op de valreep het spel moet verlaten. Na de twintig meerkeuze vragen over de identiteit van de Mol in te vullen, komen Hanne, Cathy, Gilles en Stijn een laatste keer voor de presentator en zijn laptop zitten. De eerste naam die wordt ingegeven is die van Gilles. Het beeldscherm kleurt groen. Vervolgens is Stijn aan de beurt. Hij heeft pech, want hij krijgt rood te zien. Hanne’s vrees dat haar maatje het spel zou moeten verlaten wordt werkelijkheid. Stijn vertrekt en de anderen blijven aangedaan achter. Cathy en Gilles troosten Hanne.

aflevering-7-_8_

Het oordeel na aflevering 7

De drie finalisten zijn bekend: Cathy, Hanne en Gilles. Één van hen keert volgende week met de volledige groepspot naar huis en één van hen zal ontmaskerd worden als de verrader. Het fanatisme van Gilles heeft de groep al behoorlijk wat geld gekost daarom blijft hij mijn absolute nummer één. Nog een weekje geduld en dan komen we het eindelijk te weten…

Wie is volgens jou de Mol? Deel je bevindingen op wieisdemol.be

Lees de andere reviews:

Aflevering 1.

Aflevering 2.

Aflevering 3.

Aflevering 4.

Aflevering 5.

Aflevering 6.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier