De Mol-watcher Renzo: “Fanatieke Gilles is de Mol!”

Maandag kreeg tv-kijkend Vlaanderen na acht spannende weken eindelijk het antwoord op de vraag: wie is de Mol?

942279_628143030657440_3514657518691874930_nTijdens de finale kregen Cathy, Gilles en Hanne nog een laatste keer de kans om de groepspot aan te spekken. Ze werden verleid met massages, een aanlokkelijke prijzenkast en een spectaculaire parapente. Geldkokers zoeken op een droge rivierbedding met een virtuele bril op leek makkelijker dan het in werkelijkheid was en na de allesbeslissende test werd duidelijk dat het fanatisme van Cathy loont. Zij ontmaskerde Gilles als de Mol en gaat naar huis met 30.790 euro. De Mol-watcher Renzo Verdonckt zat voor u op de eerste rij én strikte Gilles voor een selfie!

Massage voor Hanne

Op de ochtend van dag 18 worden de drie finalisten gewekt door enkele Argentijnse muzikanten die een nummer brengen dat ‘El Topo’ heet (Spaans voor ‘De Mol’). Cathy, Gilles en Hanne trekken vervolgens hun beste wandelschoenen aan, want vandaag staat er een heuse wandeltocht doorheen het prachtige landschap van Sierra de la Ventana op de planning. Onderweg zullen ze drie dilemma’s tegenkomen. Bij elk daarvan komen de kandidaten één voor één bij presentator Gilles De Coster. Als twee op het aanbod ingaan en de derde zich weet te onthouden, dan komt er per dilemma 2000 euro in de pot. Het komt er dus op aan in te schatten wat de medekandidaten gaan antwoorden. Hanne komt als eerste en gaat in op het aanbod voor een massage. Cathy weigert omdat ze vermoedt dat Gilles wel voor een massage te vinden zal zijn, maar dat blijkt niet zo te zijn. Omdat twee van hen weigerden, is er bij het eerste dilemma geen geld verdiend.

De Prijzenkast

Finale-_10_

De wandeltocht wordt verder gezet. De drie spelers doorkruisen een weideland en moeten af en toe onder wat prikkeldraad kruipen. Gilles schrikt zich te pletter als Hanne en Cathy hem op een grote spin wijzen die hij ongezien voorbij liep. Bij dilemma twee mag Gilles als eerste naar de spelleider toe. Deze staat op een rotsheuvel, waar een heuse prijzenkast staat. Als twee van de kandidaten voor 2000 euro aan prijzen kiest en de derde zich onthoudt, dan kan er geld verdiend worden. Gilles gaat op het aanbod in en gaat voor een jaarabonnement voor de bioscoop, een op maat gemaakt kostuum en een e-reader. De volgende kandidaat is Cathy. Zij geeft aan dat Hanne niet materialistisch is ingesteld en dus zal weigeren. Cathy gaat voor de fiets. Wanneer Hanne aan zet is, laat ze zich echter verleiden door het aanbod, en is ook deze proef mislukt.

Hoog in de lucht

Finale-_13_

Bij de derde stop gooien de kandidaten het op een akkoord om toch wat geld te verdienen. Hanne zal het volgende aanbod afslaan. Wanneer zij na Gilles en Cathy te horen krijgt dat ze een parapente (een duovlucht aan een glijscherm die voorgetrokken wordt door een wagen) kan beleven, houdt ze zich toch wel enorm teleurgesteld aan haar woord. Maar wanneer de drie herenigd zijn en Cathy en Gilles de sippe West-Vlaamse zien, besluiten ze toch om het geld te laten varen en allemaal voor de onvergetelijke ervaring van de parapente te gaan.

Blind vertrouwen: de mol met een virtuele bril

Finale-_14_

De laatste opdracht speelt zich af in een droge rivierbedding. De finalisten kunnen nog één keer geld verdienen. Maar liefst 7000 euro ligt verspreid in kokers over de speelvlakte die bezaaid is met keien. Het is een proef die draait om vertrouwen. Beurtelings mogen de kandidaten het speelveld betreden om kokers (met waarde van 200 tot 2000 euro) te verzamelen. Daarbij moeten ze de afstand van 30 meter weten af te leggen binnen de vier minuten. Ze krijgen echter een virtuele bril op waarmee ze alleen zien wat hun medekandidaat filmt. Stoten ze een koker om, dan ligt dat geld uit het spel. Wie de snelste tijd neerzet, maakt overigens kans op volledige zekerheid over de identiteit van de Mol. Na een oefenronde, waarbij iedereen met de bril mag proberen om water in een glas te schenken, wordt duidelijk dat dit geen makkelijke proef zal zijn. Hanne gaat als eerste de droge rivierbedding op met Cathy aan de camera. De eerste koker stoot de meid om. “Dat is echt niet simpel”, fluistert Cathy Gilles toe. Toch weet de vrolijke meid drie kokers binnen te halen. Daarna is het de beurt aan Gilles. Hij wordt begeleid door de beelden die Hanne maakt. Ook hij haalt binnen de tijd de overkant en wist twee kokers mee te nemen. Tot slot volgt Cathy. Zij heeft meer moeite met het vinden van kokers. Ze heeft aan dat Gilles de camera moet stilhouden want ze heeft geen dieptegang. Na lang proberen, slaagt de huismoeder er toch in één koker te bemachtigen. Helaas is ze gedesoriënteerd en komt buiten de tijd bij de finishlijn. Samen met Gilles De Coster kijken de kandidaten naar de bedragen in de kokers. Hanne wist drie keer 200 euro te verzamelen. Gilles haalde niet alleen de snelste tijd, maar scoorde ook 200 en 500 euro. Daarmee komt de pot op het eindbedrag van 30.790 euro te staan.

De Vraag van Gilles

In het hotel kan Gilles dankzij zijn prestatie bij de vorige proef het antwoord op de vraag ’Wie is de Mol?’ kennen. In de lobby worden de drie finalisten opgewacht door de presentator. “Hier logeren twee gasten die de identiteit van de Mol kennen”, spreekt hij hen toe. “Één zit in kamer 321, de ander in kamer 323.” Gilles mag aan één deur aankloppen en aan één van de personen een vraag stellen. Alleen spreekt slechts één van hen de waarheid. De andere liegt altijd. De brandmanager begeeft zich naar de gang. In de lobby trachten de dames onderling de sleutel tot dit mysterie te achterhalen. Ondertussen heeft Gilles het raadsel al door. Door te vragen “Wie zal de persoon in de kamer hiernaast aanduiden als Mol, Cathy of Hanne?” bekom je altijd een foutief antwoord. Wanneer Gilles zijn medekandidaten vervoegt laat hij niet in zijn kaarten kijken.

Even later hebben Hanne, Cathy en Gilles zich feestelijk uitgedost voor het laatste avondmaal. Aan tafel overlopen ze samen met de presentator hun mogelijke acties als mol. Maar wanneer de vraag wordt gesteld wie van hen de verrader nu eigenlijk wel is, ontkennen ze alle drie. En toch is één van hen de Mol…

Wie is de Mol?

Finale-_29_

Op dag twintig vullen de drie finalisten voor de allerlaatste keer de test in, veruit de belangrijkste van de reeks. Het resultaat van de dertig meerkeuzevragen zal bepalen wie van hen naar huis gaat met de groepspot. Terwijl de avond valt, zitten Gilles, Hanne en Cathy elk aan een tafeltje in het heuvelachtige landschap van Sierra de la Ventana. Het is tijd voor het verdict. Alle lichten worden gedoofd.

De winnaar wordt degene wiens licht aangaat. De spanning stijgt. Cathy kan het niet geloven wanneer zij onthuld wordt als winnaar. Gilles De Coster komt erbij om haar te feliciteren. “Ik dacht echt dat ik te veel fouten had gemaakt”, stamelt ze. “We gaan eens kijken wie je al die tijd verdacht en uiteindelijk ontmaskerd hebt”, glimlacht de presentator haar toe. Over een rotsachtige heuvel zien we een silhouet dichterbij komen. De Mol 2016 is niemand minder dan Gilles! Hanne, die dan wel niet gewonnen heeft, komt er sportief bij en feliciteert haar medespelers voor hun prestatie. Voor mij een mooie ontknoping van een schitterend avontuur, waarbij blijkt dat fanatisme zowel voor de kandidaten als voor de tvkijkende speurneuzen loont.
Volgende week komen alle kandidaten samen en zie je hoe Gilles te werk is gegaan. Kan je zolang niet wachten? Alle theorieën over Gilles vind je op wieisdemol.be

Zin om zelf te speuren? Mis dan ons speciaal lezersvoordeel voor De Mol – Het Spel niet! Nu voor € 24,95 i.p.v. € 37,45! En met gratis extra vragensets t.w.v. € 12,50.

Lees de andere reviews:

Aflevering 1.

Aflevering 2.

Aflevering 3.

Aflevering 4.

Aflevering 5.

Aflevering 6.

Aflevering 7.

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier